In de meeste reisgidsen van Portugal vind je nog altijd niet veel over dit stuk van de Alentejo. Toch is er hier genoeg te zien, vooral als je van autenticiteit, natuur, onbedorven stranden en rust houdt. 
Het toerismebureau van de Alentejo doet zijn best op deze mooie site: http://www.visitalentejo.pt/nl/.

Deze video geeft een goed beeld van wat er in onze omgeving, de gemeente Odemira, te zien is:Portugal Nature Lodge bevindt zich in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina dat zich uitstrekt van Sines in het noorden tot aan Sagres in het uiterste zuidwestpuntje van de Algarve. In het park zijn prachtige wandelingen en mountainbiketochten te maken, zowel langs de ruige kust van de zuidwest Alentejo als door de heuvels in de omgeving. Bouwen is hier aan strikte regels gebonden, daardoor kom je hier zo goed als geen hoogbouw en grote complexen tegen. 
Stadjes als Odemira, Santiago de Cacem en Sines zijn leuk om even doorheen te wandelen, maar bieden (behalve als er een festival is) niet veel vertier. Hiervoor kan je beter in de kustplaatsjes Vila Nova de Milfontes, Porto Covo en Zambujeira do Mar zijn. 
Wil je ook de Algarve bezoeken dan ben je in een uur en 15 minuten in Lagos, of in 1,5 uur in Albufeira. 

Een korte wandeling vanaf je tent door de heuvels met graanvelden brengt je naar het typisch Alentejaanse dorpje Troviscais, waar je op het terras van het plaatselijke café een kopje heerlijke Portugese koffie kan drinken, terwijl de mannen van het dorp langs de weg een traditioneel spel spelen, wat een beetje lijkt op jeu de boules.
Een wandeling van een paar kilometer de andere kant op leidt door eucalyptusbossen naar de rivier de Mira, één van de schoonste rivieren van Europa, waarin nog veel otters leven en die vol zit met vis.

Stranden
Natuurlijk kom je hier ook voor de stranden. De kust van de zuid Alentejo is ruig, hoge kliffen waar de Atlantische Oceaan tegenaanbeukt. Tussen de kliffen verborgen liggen kleine beschutte strandjes, ook in het hoogseizoen is het niet moeilijk om een rustig strandje te vinden. 
Je hebt de keus uit rustige stranden, zonder enige bebouwing, waar je dus zelf voor eten en drinken moet zorgen.  Of de drukkere stranden van de kustplaatsjes, maar zelfs hier is druk een relatief begrip. 
Voor rustiger zwemwater zijn de rivierstranden aan de monding van de rivier de Mira bij Vila Nova de Milfontes ideaal. Het is hier heerlijk spelen in de golven, of gewoon op te strand te liggen en te luisteren naar de geluiden van de zee. 
In het voorjaar nestelen er ooievaars op de kliffen, van bovenaf kan je prachtig zien hoe ze hun jongen verzorgen.
Het dichstbijzijnde strand is bij Vila Nova de Milfontes, op 25 minuten rijden van hier.


Cultuur

Op cultureel gebied is er, zeker in het zomerseizoen, van alles te beleven. Elk dorp (ook Troviscais) heeft dan zijn festas, meestal een processie gevolgd door een dansavond. In Sines is elk jaar een wereldmuziekfestival, en Odemira heeft regelmatig jazzavonden in de openlucht.

Historische sites vindt je meer in het binnenland. Een leuke dagtocht is de romeinse opgraving Mirobriga, bij Santiago do Cacem. 
Elk jaar in juli vindt in het plaatsje Sao Teotonio (op 30 km), de Faceco plaats, de grootste landbouw en veeteelt tentoonstelling van Portugal. Zeker de moeite waard is omeens mee te maken. Met keuringen, wedstrijden, tentoonstellingen van allerlei oude ambachten en ’s avonds muziek.

Wil je winkelen, dan kan je beter naar de Algarve gaan. Kustplaatsjes als Zambujeira do Mar, Vila Nova de Milfontes en Porto Covo bieden wel wat gezellige winkeltjes, maar voor het echte shoppen moet je toch naar plaatsen als Lagos en Albufeira.
Voor souvenirs hoef je echter niet ver te gaan. We helpen je graag aan goede adressen.

Bekijk ook de Porutgal-pagina op Reischeck voor meer handige tips en informatie.