Vegan in de Alentejo

In welke restaurants kan je als vegan of vegetarier lekker eten?

Ik woon al sinds 2008 in de Alentejo.Toen we hier net woonden was vegan een woord wat de meeste mensen niets zei. Geen vlees eten, dat vonden ze al heel raar. Maar ook geen vis, en geen melk, geen kaas, geen eieren. Wat moet je dan eten?

Raar want je kunt hier op de markt veel groenten krijgen. Alleen wordt bijna alles of in de soep of in stoofpotten gebruikt. 

Kikkererwten, bruine bonen en zwartoog bonen worden ook veel gegeten. Dus de ingredienten zijn er wel!

Er is de laatste jaren veel veranderd. Hoofdzakelijk omdat er meer toeristen kwamen, veel wandeltoeristen waarvan een percentage vegetarisch is of die in ieder geval graag meer groenten wilden eten.

En de laatste jaren is Portugal een walhalla voor mensen die in communities willen leven. En daartussen zitten veel mensen die weinig tot geen dierlijke producten eten. En daardoor zijn vegan producten in de winkels steeds beter te krijgen. Onze natuurvoedingswinkel (herbanaria) in Odemira, Instinto Natural, heeft echt van alles. Er zijn een aantal vegetarische restaurants en bijna alle restaurants hebben wel iets vegetarisch of veganistisch op de kaart staan.

Met de Happy Cow app zijn de meeste plekken tegenwoordig goed te vinden. Maar hier een paar van mijn persoonlijke tips in de omgeving van Portugal Nature Lodge.

Het café in ons dorp Troviscais heeft, op het moment van schrijven (2024) overigens een erg lekkere vegan salade en soms ook een vegan daghap op de kaart.

En natuurlijk kookt Joke regelmatig een heerlijke plantaardige maaltijd die bij je tent gebracht wordt. Ook de ontbijtjes zijn vegan. Op de eieren van onze eigen kippen na als je dat wilt. 

De volgorde hieronder heeft niets met kwaliteit te maken. In al deze restaurants kan je lekker eten.

1. Als eerste omdat het helemaal vegan is:Cantinho do Mercado in Vila Nova de Milfontes.

Helaas niet altijd open, je moet het even checken op hun instagram pagina. Op donderdagavond vaak een dj en een gezellig sfeertje. Niet alleen vegans komen hiernaartoe. Geen keus, meestal alleen een daghap, maar die is altijd lekker en mooi geserveerd.

Ongedwongen sfeer, ook een co-working space.

2. Als tweede Yabalulu. Op het strand van Furnas, aan de andere oever van de rivier de Mira dan V.N de Milfontes. Yabalulu is vegetarisch maar heeft diverse vegan opties. Mooi en lekker eten.

Een vegetarische strandbar die ook nog populair is, dat wil je niet missen!

3. Adega 22 in Vila Nova de Milfontes

Iets ‘sjieker’, een mooi restaurant met mooie gerechten. Zij zijn serieus in hun vegan opties, maken er echt iets moois van. Soms ‘kaas’ gemaakt van cashewnoten, ‘steak’ gemaakt van aubergine, een stoofpotje met seitan. En altijd een vegan dessert.

4. ArTerra in São Luis

Hip, sfeervol en gezellig, het balkon-terras boven kijkt uit over het dorp. Populair voor tapas maar je kunt hier ook een lekkere burger of salade eten. Diverse vegetarische en vegan opties. Cocktails en mooie wijnen ook, met sfeermuziek.

5. Espaço Nativa in São Luis.

Gelegen aan de rand van het dorp. Wat alternatief en wat rommelig, maar zeker leuk om een keer te gaan eten. Vraag of het eten vegan is, het is meestal vegetarisch en soms doen ze kaas over dingen waar je het niet verwacht. Een enkele keer serveren ze ook (lokaal) vlees.

6. O Ferrador in São Luis
Restaurant in een oude smidse met een gezellig schaduwrijk terras tegenover de dagmarkt van São Luis.
Voornamelijk gericht op vlees maar voor vegetariers hebben ze een couscous gerecht dat mooi is opgemaakt. Vraag zonder feta en het is vegan.

7. Riverside Pub in Milfontes heeft een vegetarische burger en falafelwrap. Zonder de saus is deze vegan.


Pizza in Vila Nova de Milfontes:

HS Milfontes Beach heeft een lekkere vegan pizza.

La Bella Pizza heeft goede vegan pizza’s. Vroeger hadden ze een hele lekkere zonder kaas, maar sinds de opmars van vegan ‘kaas’ gaat dit er nu overheen.

Pizza Domingo, een pop up pizza restaurant elke zondag in Lameiros, een paar kilometer van São Luis, heeft ook een lekkere vegan pizza en een paar vegetarische.