Wat is er te doen?

Portugal Nature Lodge is een geweldige plek voor het lezen van 1 of meer boeken. Of gewoon lekker zitten en genieten. Languit in een hangmat bij de tent of in een stoel bij het zwembad.
Bij het natuurzwembad is het heerlijk vertoeven op één van de loungebankjes. Ook zwaluwen en libelles zijn hier graag, en ‘savonds kan je hier genieten van het kikkerkoor.

Een korte wandeling brengt je in het typisch Alentejaanse dorp Troviscais. Wit, klein, met 2 cafes en een prachtig uitzicht over de heuvels.

En een half uurtje met de auto voert naar prachtige strandjes.

Maar als je even lekker actief bezig wilt zijn, de omgeving is geweldig voor wandelen, fietsen of mountainbiken. Aan de kust kan je surfen of stand up paddling beoefenen, en de rivier de Mira is prachtig om te kanoën.

Er zij diverse wandelingen te doen vanaf het terrein en in de omgeving. Mogelijkheden genoeg voor fietsen en mountainbiken. Een GPS is hierbij wel fijn om bij je te hebben, maar er staan ook een paar prachtige mountainbikeroutes aangegeven met paaltjes.
Er zijn diverse plaatsen in de buurt waar je kunt paardrijden, zowel voor beginners als gevorderden. Op het strand mag dit alleen tot 15 mei en vanaf oktober.

En natuurlijk zijn er de watersporten op de rivieren en de oceaan. Surfen, kanoen, zwemmen, vissen, noem maar op.

De cultuur van deze streek kan je ontdekken door het binnenland in te trekken, te stoppen voor een drankje of een hapje in een dorp, zien hoe de kurkeiken gepeld worden of hoe de olijven geoogst worden, een wijngaard te bezoeken of een pottenbakker. Het eenvoudige leven van het platteland is de cultuur hier.

Wie meer vertier zoekt kan terecht in de kustplaatsjes Vila Nova de Milfontes en Zambujeira do Mar met veel restaurantjes, bars en clubs. Maar alles is hier kleinschalig en eenvoudig, wat ook het beste past bij de streek.
In Zambujeira is elk jaar begin augustus een groot meerdaags festival met bekende artiesten, in Sines is in juli het wereldmuziek festival.

 

Wandelen 
Sinds de komst van de Rota Vicentina is wandelen hier een stuk populairder en door de goede aanduidingen ook makkelijker geworden.
Er is een hele mooie rondwandeling vanuit ´ons´ dorp, Troviscais. Door de heuvels begroeid met kurkeiken en eucalyptusbomen en langs de rivier de Mira. 
Er zijn diverse wandelingen direct vanuit Portugal Nature Lodge te maken. In de lente zijn alle heuvels bezaaid met bloemen in wit, blauw, paars en geel, en met groene graanvelden. In de zomer bloeien nog steeds allerlei kruiden, en door de altijd groen blijvende struiken en bomen is het hier nooit kaal en droog. 
Tegen de herfst, als de nachten wat vochtiger worden en de eerste regenbui misschien gevallen is, kleuren de velden razendsnel weer groen.

Een klein stukje met de auto brengt je bij de brug over de Torgal, waarvandaan je kunt wandelen naar Pego das Pias, een natuurlijk zwemmeertje met een grote steen in het midden, een kleine oase. 
Verder ligt Portugal Nature Lodge 8km van het traject tussen Sâo Luis en Odemira en stukken van de kustroute (Fishermens trail) zijn ook goed te bereiken met de auto. Heen en weer lopen is helemaal niet erg hier, het uitzicht is beide kanten op fantastisch!

Kijk voor Wandelreizen ook in deze omgeving op Wandelreizen Portugal.

Mountainbiken
Wat mountainbiken zo uniek maakt hier is dat er zoveel paden zijn waarop je kan en mag fietsen. Met de GPS kan je alle kanten op maar er zijn ook een paar prachtige routes uitgepijld door de Rota Vicentina. Wij verhuren een paar eenvoudige mountainbikes, wil je meer fietsen is het fijn om je eigen fiets mee te nemen. 

Fietsen
Als je in de auto zit lijkt het alsof veel Portugezen als gekken rijden, maar op de fiets valt dit enorm mee. Ze zijn gewend rekening te houden met langzaam verkeer, de ezelwagen is hier nog niet zo lang geleden uit het straatbeeld verdwenen en veel portugezen rijden op oude langzame brommertjes of lopen op de weg. En als je niet langs de kust maar hier door de heuvels wilt fietsen zijn de wegen zo rustig. Er zijn hele mooie routes mogelijk. 

Watersporten
De rivier de Mira is een getijderivier dus kanoën moet je wel plannen. Je wilt niet tegen het tij in peddelen. Maar met het tij mee is het vooral heerlijk rustig. De rivier is kalm, op het water kom je zelden iemand tegen en aan de oevers staat slechts zo nu en dan een huis. Daarom is dit ook een oase voor watervogels en vissen.
De kust hier staat bekend om de goede surf, het is tenslotte de Atlantische Oceaan zelf die hier binnenrolt. Voor beginners is het erg leuk om een halve dag les te nemen om het gevoel te krijgen. Gevorderden kunnen elke  dag een ander strand uitproberen.
Stand Up paddling kan je doen in de monding van de rivier, een supermooie plek, en dan de rivier op. 
In Vila Nova de Milfontes kan je boottrips plannen, om te vissen of om over water naar een andere plaats te komen. 

Cultuur
Je komt hier eerlijk gezegd meer voor de natuur dan voor de cultuur, maar toch zijn er wel wat uitstapjes te maken. Het is erg leuk om onderweg in een traditioneel dorp te stoppen en een kopje koffie te drinken in het cafe. Of op zijn portugees stevig te lunchen.
Bij Santiago de Cacem zijn romeinse ruines opgegraven, Mirobriga, en Sines is de geboorteplaats van de ontdekker Vasco da Gama, waar herinneringen van bewaard zijn gebleven. In Sines is ook in juli het wereldmuziek festival, FMM-Sines, waar je naar concerten kan luisteren binnen de muren van het kasteel op een mooie zomeravond.
In het kustplaatsje Zambujeira do Mar is begin augustus een meerdaags festival met moderne muziek, Sudoeste