De mooiste stranden van de zuidwest Alentejo, Portugal

Eigenlijk is elk strand in de zuidwest Alentejo mooi.

De soms ruige en soms kalme oceaan die binnen komt rollen, de rotsachtige kust met kliffen en baaitjes met zandstranden, Wat het heel bijzonder maakt zijn de kilometers lange stukken kust waar je kunt wandelen zonder dat er bebouwing is. Geen grote hotels of all-inclusive complexen, geen overvolle kustplaatsjes met verbrande toeristen en restaurants met proppers voor de deur.

Al is het hier de afgelopen jaren zeker drukker geworden en zal je in het seizoen niet zo snel meer een strandje voor jezelf alleen vinden, je hoeft nog steeds niet handdoek aan handdoek te liggen. En als je wilt is er altijd wel een plekje te vinden waar je kunt zitten voor een drankje met zicht op de zonsondergang.

Er zijn ook mooie stranden zonder horeca, en als je hier van houdt zelfs strandjes waar je je aan een touw moet vasthouden om van de rotsen af te dalen naar het starnd. En weer omhoog.

De volgorde is niet van mooist naar minder mooi of andersom, het zijn 5 hele mooie stranden en iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

Praia Almograve beachbar
Praia Almograve

1. Praia de Malhão

Dit strand is populair bij onze gasten juist omdat er geen horeca is. Sinds een paar jaar is er wel een tentje waar je surfboards kunt huren of lessen kunt boeken.
Er is een camping vlakbij maar het strand wordt nooit erg druk. Het is ook groot genoeg. Er is een grote zandparkeerplaats aangelegd en er zijn allerlei boardwalks gemaakt met uitzicht over het strand beneden. Maar eenmaal op het strand is alles nog ruig en natuurlijk zoals het hoort te zijn.

2. Furnas – Vila Nova de Milfontes

Het strand van Vila Nova de Milfontes is mooi omdat het aan de riviermonding van de rivier de Mira gelegen is, je ziet de oceaan komen binnenrollen. Je kunt in de rivier zwemmen. En er zijn terrassen, restaurants en souvenirwinkeltjes vlakbij. Ondanks de toename in toeristen heeft Vila Nova de Milfontes nog steeds de uitstraling van een portugese badplaats, het is een leuk stadje. Van het kleine jachthaventje van het plaatsje kan je het pontje nemen naar de overkant van de rivier, naar het strand van Furnas. Dit strand is veel groter en de zee blijft lang ondiep waardoor je kunt zwemmen. Soms is er een pierenbad. Het is een prachtig strand met aan de ene kant de kliffen van de westkust en aan de andere kant de riviermonding met uitzicht op het witte Vila Nova de Milfontes.
Er zijn op het moment van schrijven 2 strandtenten, één traditioneel portugees restaurant en de ander een hippere tent waar je cocktails kunt drinken en mooi en lekker vegetarisch kunt eten.

3. Carvalhal

Iets verder bij Portugal Nature Lodge vandaan en maar een klein strandje maar oh zo mooi gelegen als baaitje tussen de hoge kliffen. Met een surfschool en een bar, populair bij campers, maar toch nog heel relaxed. Mooi te combineren met Zambujeira do Mar, dat iets noordelijker ligt.

4. Almograve

Prachtig strand, rechts van de parkeer plaats een groot strand en links een baaitje. Mooie rotsformaties in zee en een mooie strandbar, de perfecte plek pm met een drankje van de zonsondergang te genieten. Deze mag je niet missen als je bij Portugal Nature Lodge verblijft.

5. Zambujeira do Mar

  1. Het formaat van dit strand is heel erg afhankelijk van het tij, maar het is zo prachtig gelegen bij het toeristische plaatsje dat het altijd mooi is. Als het eb is kan je doorsteken naar het volgende (nudisten) strand wat beschut ligt tussen de hoge rotswanden. Houd er wel rekening mee dat je als het tijd op komt misschien bovenlangs terug moet lopen!

 

Praia de Malhão
Praia de Malhão
Praia Furnas Vila Nova de Milfontes
Furnas
Praia Furnas Vila Nova de Milfontes
Furnas
Praia Carvalhal
Praia Carvalhal
Praia Malhao Stranden Alentejo
Stranden Zuidwest Portugal , Alentejo